Publisert

6 gratis SEO-verktøy og hva du kan bruke dem til

Veiledning

person hender holder en telefon omringet av diverse ikoner
Ønsker du å forbedre ditt nettsteds organiske synlighet, tiltrekke mer trafikk og øke konverteringsraten? Google har nemlig en rekke gratis verktøy som kan hjelpe deg i SEO arbeidet, helt gratis. Vi går her gjennom 6 gratis verktøy og hva du kan bruke dem til, i tillegg til 3 betalte verktøy for deg som ønsker å jobbe enda mer målrettet med SEO for nettstedet ditt.
Lindis Jørgensen Bilde

Lindis Jørgensen
SEO-spesialist


Bla deg gjennom blogginnlegget fra start til slutt eller hopp direkte til et spesifikt verktøy her:

Gratis SEO-verktøy

 1. Google Search Console
 2. Google Analytics 4
 3. PageSpeed Insights
 4. Google Business Profile
 5. Google Trends
 6. Google Keyword Planner

Betalte SEO-verktøy

 1. SEMrush
 2. Screaming Frog
 3. Keyword Tool

 

1. Google Search Console

Google Search Console (GSC), tidligere kjent som Google Webmaster Tools, er et gratis verktøy som hjelper deg med å forstå hvordan Google ser på nettstedet ditt. Det gir deg tilgang til viktig informasjon som hvordan søkemotoren indekserer nettstedet ditt, samtidig som at det varsler om eventuelle feil eller problemer som kan påvirke synligheten. Ved å bruke dataene og innsikten som tilbys, kan du optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer, oppdage eventuelle problemer tidlig og forbedre brukeropplevelsen.

Skjermbilde av ytelse i Google Search Console
Skjermbilde av ytelse i Google Search Console.

Noe av det du kan bruke Google Search Console til:

 • Overvåking av nettsideytelse: Få innsikt i hvordan nettstedet ditt presterer i Google-søk ved å se informasjon om antall visninger, klikk, klikkfrekvens og gjennomsnittlig posisjon for nettstedets sider i søkeresultatene.
 • Overvåking av søkeordtrafikk: Identifiser hvilke søkeord og fraser som fører besøkende til nettstedet ditt, og se hvordan du rangerer i søkeresultatet på hver av dem.
 • Indekseringsstatus: Se hvilke sider på nettstedet ditt som er indeksert av Google og send inn forespørsler om indeksering av nye eller redigerte sider. Se også om søkemotoren har problemer med å indeksere visse deler av nettstedet ditt og få veiledning om hvordan du kan løse det.
 • Feilsøking: Identifiser tekniske feil og forbedringsområder for å optimalisere nettstedets ytelse og brukeropplevelse. Dette kan være feil som 404-sider, feil i robots.txt-filen eller andre diverse indekseringsproblemer.
 • Sitemap-administrasjon: Du kan sende inn XML-sitemap for nettstedet ditt for å hjelpe Googles søkerobot med å forstå strukturen på nettstedet ditt og indeksere sider mer effektivt.
 • Mobilvennlighet: Få en vurdering av nettstedets responsivitet og brukervennlighet på mobile enheter. Verktøyet gir en klar indikasjon på om nettsiden er optimalisert for visning og bruk på mindre skjermer, samt en vurdering av hvor godt nettsiden fungerer på mobile enheter.

2. Google Analytics 4 (GA4)

Google Analytics 4 (GA4) er den nyeste versjonen av Google Analytics, og er et analyseverktøy som gir deg detaljert innsikt i besøkendes atferd på nettstedet ditt. Med data du får fra GA4 får du verdifull innsikt som kan hjelpe deg med å forstå målgruppen din og forbedre nettstedet ditt.

Noe av det du kan bruke Google Analytics 4 til:

 • Besøkendes atferd: Analyser hvordan besøkende samhandler med nettstedet ditt, inkludert hvilke sider de besøker, hvor lenge de blir, hvilke handlinger de utfører, og hvordan de navigerer seg gjennom nettstedet.
 • Konverteringsmålinger: Spor mål som nedlastinger, påmeldinger eller kjøp, og identifiser hvilke kanaler og kampanjer som gir best resultater.
 • Brukersegmentering: Du kan opprette brukersegmenter basert på demografiske data, geografisk plassering, enhetstype, nettleser og andre faktorer. Dette hjelper deg med å forstå ulike målgrupper bedre og tilpasse markedsføringen og innholdet ditt deretter.
Google Analytics 4 dashboard
Skjermbilde fra Google Analytics.

3. PageSpeed Insights

PageSpeed Insights gir deg innsikt i hastigheten og ytelsen til sidene på nettstedet ditt, på både mobil og desktop. Verktøyet analyserer hvordan en side laster, identifiserer potensielle ytelsesproblemer og gir forslag til forbedringer, noe som gir mulighet til å forbedre brukeropplevelsen og redusere fluktfrekvensen.

Noe av det du kan bruke PageSpeed Insights til:

 • Sidelastningstid: Innsikt i hvor lang tid det tar nettsiden å laste seg inn både på mobil og desktop, og identifiser elementer som påvirker sidelastingstiden.
 • Forslag til forbedringer: Verktøyet gir konkrete forslag til hvordan du kan forbedre sidelastningstiden og ytelsen til nettsiden din. Dette kan inkludere optimalisering av bilder, redusering av ubrukt JavaScript og CSS, bruk av hurtigbufring og mer.
 • Core Web Vitals-målinger: Verktøyet inkluderer også målinger for Core Web Vitals, som er viktige faktorer for brukeropplevelsen. Dette inkluderer Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) og Cumulative Layout Shift (CLS).
  Les om hva Core Web Vitals betyr for deg og din nettside her.
Resultater for et nettsted på PageSpeed Insights
Skjermbilde av resultater for et nettsted på PageSpeed Insights.

4. Google Business Profile

Google Business Profile (GBP), tidligere Google My Business, er et gratis verktøy som gir deg muligheten til å administrere og kontrollere hvordan bedriftens informasjon vises i Google-søk og Google Maps. Verktøyet hjelper deg med å øke synligheten ved lokale søk, administrere bedriftsinformasjon, samhandle med kunder, bygge omdømme og generere trafikk og salg. Dette er en viktig ressurs for både små og store bedrifter som ønsker å bli funnet av potensielle kunder på nettet generelt.

Noe av det du kan bruke Google Business Profile til:

 • Lokal SEO: Forbedre synligheten din ved lokale søk ved å oppdatere informasjonen som vises i Google søk og Google Maps, inkludert bedriftens navn, adresse, åpningstider, telefonnummer, nettside og bedriftsbeskrivelse.
 • Legg inn bilder og videoer: Du kan legge til bilder og videoer som gir potensielle kunder et visuelt inntrykk av bedriften din. Dette kan for eksempel være bilder av lokalene, produkter, tjenester og ansatte. I tillegg kan du legge inn bilder av lokalenes fasade sånn at besøkende enklere finner frem til riktig bygg.
 • Anmeldelser: Overvåk og administrer anmeldelser og vurderinger som kunder legger igjen på Google. Dette gjør det mulig å svare på tilbakemeldinger, bygge omdømme og forbedre kundetilfredsheten.
 • Innlegg og oppdateringer: GBP gir deg muligheten til å publisere innlegg og oppdateringer som vises i bedriftsoppføringen i søkeresultatet. Dette kan være nyheter, tilbud, arrangementer og andre relevante innlegg som kan være av verdi for potensielle kunder.
 • Kartplassering: Når noen søker etter en lokal bedrift eller tjeneste, viser GBP kartplasseringen din og gir veibeskrivelser for å hjelpe besøkende med å finne deg.
Semway kartoppføring i Google Maps
Skjermbilde av Semway sin kartoppføring i Google Maps.
 • Statistikk og innsikt: Du kan få tilgang til data og innsikt om hvordan folk finner og samhandler med virksomheten din på Google, inkludert antall visninger, klikk, telefonanrop og veibeskrivelser.
 • Produkter og tjenester: For detaljhandelsbedrifter kan GBP vise produktene og tjenestene du tilbyr, slik at potensielle kunder raskere kan se hva du tilbyr.
Semway bedriftsoppføring i Google
Skjermbilde av bedriftsoppføringen for Semway i Google.

Google Trends er et verktøy som gir innsikt i søketrender i Google. Dette gir deg muligheten til å utforske og analysere hvordan søkeord og søkefraser har utviklet seg over tid, samt sammenligne populariteten til ulike søkeord og fraser.

Noe av det du kan bruke Google Trends til:

 • Søkeordsanalyse: Identifiser aktuelle søkeord og emner som er relevante for din bransje eller nisje.
 • Trendanalyse: Se hvordan populariteten til et bestemt søkeord eller en søkefrase har endret seg over tid. Du kan se trender på daglig, ukentlig, månedlig eller årlig basis. Dette gir deg innsikt i hvordan du bør tilpasse innholdet ditt etter aktuelle trender for å tiltrekke deg mer trafikk.
 • Regionale forskjeller: Verktøyet gir også innsikt i hvor i verden et bestemt søkeord er søkt mest på. Du kan se hvilke regioner eller land som søker mest etter et bestemt emne.
 • Søkeordssammenligning: Du kan sammenligne populariteten til flere søkeord eller søkefraser for å se hvordan de forholder seg til hverandre over tid. Dette er nyttig for å identifisere sesongvariasjoner og få innsikt i hvilke søkeord som er mest relevante for din bransje eller ditt innhold.
 • Emneutforskning: Få forslag til beslektede emner og spørsmål basert på søkeordene du søker etter. Dette kan hjelpe deg med å finne nye ideer for innhold eller identifisere relaterte søkeord.
Google Trends eksempel ved bruk av Google-verktøy
Skjermbilde fra Google Trends ved bruk av Google-verktøy som eksempler.

6. Google Keyword Planner

Google Keyword Planner er et verktøy som tilbys av Google Ads, Googles plattform for annonsering. Keyword Planner er designet for å hjelpe med å finne relevante søkeord og søkefraser for bedriften din med estimater på månedlig søkevolum.

Noe av det du kan bruke Keyword Planner til:

 • Søkeordsanalyse: Identifiser relevante søkeord og søkefraser med høy etterspørsel og lav konkurranse for å kartlegge hvordan du bør jobbe med å produsere og optimalisere innhold på nettsiden din.
 • Søkevolum: Verktøyet gir deg informasjon om hvor ofte hvert søkeord eller søkefrase blir søkt på i Google i løpet av en bestemt tidsperiode. Dette hjelper deg med å identifisere hvilke søkeord som er mest populære og relevante for målgruppen din.
 • Konkurrentanalyse: Verktøyet gir en indikasjon på konkurransenivået for hvert søkeord. Dette kan hjelpe deg med å forstå hvor vanskelig det kan være å konkurrere om rangeringene for det spesifikke søkeordet.
 • Historisk søkedata: Keyword Planner gir deg tilgang til historisk søkedata, slik at du kan se hvordan søketrender har utviklet seg over tid. Dette kan være nyttig for å tilpasse innholdsstrategien.

 

Disse seks gratis SEO-verktøyene er uvurderlige ressurser for å hjelpe deg med å forstå, optimalisere og forbedre ytelsen til nettstedet ditt i søkemotorene. Ved å utnytte disse verktøyene riktig, kan du øke synligheten din, tiltrekke mer organisk trafikk og oppnå bedre resultater, uten å måtte investere i dyre SEO-verktøy.

3 betalte SEO-verktøy for deg som ønsker å ta SEO til neste nivå

I tillegg til gratis verktøy, ønsker vi også å nevne tre betalte verktøy som er uvurderlige i arbeidet med SEO for nettstedet ditt.

1. SEMrush

SEMrush er en omfattende programvareplattform som gir deg et bredt spekter av verktøy og funksjoner for å analysere og forbedre den organiske synligheten. Dette innebærer å identifisere og løse tekniske SEO-utfordringer og å finne de mest effektive søkeordene for innholdsproduksjon og optimaliseringer.

Noe av det du kan bruke SEMrush til:

 • Site audit: Verktøyet gir deg muligheten til å analysere og vurdere helsen til ditt nettsted med en omfattende oversikt over tekniske feil, SEO-problemer og andre aspekter som kan påvirke hvordan søkemotorer indekserer og rangerer nettstedet ditt.
 • Søkeordsanalyse og -oversikt: Verktøyet gir deg mulighet til å kartlegge relevante søkeord for bedriften din, gi deg innsikt i hvordan sidene på nettstedet ditt rangerer i søkemotorene på kartlagte søkeord, og gi deg forslag til forbedringer og ideer til innhold.
 • Backlink audit: Backlink audit er en funksjon som gir deg muligheten til å analysere og overvåke lenkene fra eksterne domener som peker til nettstedet ditt. Her kan du vurdere kvaliteten på lenkene, identifisere lavkvalitets- eller spamlenker som kan være skadelig for nettstedet ditt, og gjøre tiltak for å forbedre backlink-profilen din.
 • Konkurrentanalyse: Identifiser og analyser dine digitale konkurrenter. Dette innebærer blant annet sammenligning av søkeord, rangeringer, innhold og backlinks.
Semrush dashboard
Skjermbilde av dashboard i Semrush.

2. Keyword Tool

Keyword Tool er et nettbasert verktøy som blant annet brukes til søkeordsanalyser. Verktøyet genererer en liste med søkeord og søkefraser relatert til en gitt kategori eller søkeord og gir innsikt i deres popularitet, relevans og trend.

Noe av det du kan bruke Keyword Tool til:

 • Søkeordsanalyse: Finn relevante og viktige søkeord og søkefraser basert på ulike kategorier og emner. Dette hjelper deg med å kartlegge hva det er viktig og relevant å fokusere på ved innholdsproduksjon og -optimaliseringer for å oppnå forbedret synlighet i søkemotorene.
 • Søkevolum: Få informasjon om hvor ofte hvert søkeord blir søkt på i Google. Dette hjelper deg med å forstå søkevolumet og populariteten til hvert søkeord.
 • Konkurransenivå: Få informasjon om konkurransenivået for hvert søkeord, noe som kan hjelpe deg med å vurdere hvor vanskelig det kan være å rangere for det spesifikke søkeordet.
 • Støtte for flere søkemotorer: I tillegg til Google, gir Keyword Tool også søkeordsdata for Bing, YouTube, Instagram, TikTok, Pinterest og andre plattformer.
Søkeresultat på "søkemotoroptimalisering" i Keyword Tool
Skjermbilde av søkeresultat på «søkemotoroptimalisering» i Keyword Tool.

3. Screaming Frog

Screaming Frog SEO Spider, ofte omtalt som bare «Screaming Frog,» er en avansert programvare for SEO som brukes til å analysere nettsider for tekniske SEO-utfordringer og gi innsikt i nettstedets struktur.

Noe av det du kan bruke Screaming Frog til:

 • Nettstedsanalyse: Bruk Screaming Frog til å crawle nettstedet ditt på samme måte som søkemotorer gjør det, og hent data om hver nettsides status, struktur og elementer. Dette inkluderer URL-er, metatitler og -beskrivelser, overskrifter, bilder, lenker og mye mer.
 • Teknisk SEO-audit: Verktøyet gir en omfattende teknisk SEO-rapport som hjelper deg med å identifisere tekniske problemer som kan påvirke nettstedets ytelse i søkemotorresultatene. Dette kan inkludere feil som brutte lenker, duplikat innhold, manglende meta-informasjon og mye mer.
 • Lenkeanalyse: Screaming Frog gir informasjon om lenker på nettstedet, inkludert interne og eksterne lenker, samt brutte lenker, redirects og ankertekster.
Screaming Frog
Skjermbilde av Screaming Frog.

Å mestre SEO er avgjørende for å oppnå god organisk synlighet i søkemotorene, der de riktige verktøyene kan gjøre jobben betydelig enklere og mer effektiv. Utnytt potensialet i disse SEO-verktøyene for å analysere, tilpasse og forbedre din digitale tilstedeværelse, og se nettstedet ditt nå nye høyder i de organiske søkeresultatene!

Ønsker du hjelpe med SEO-arbeidet for din bedrift?
Ønsker du hjelpe med SEO-arbeidet for din bedrift?