Publisert

Hva vi lærte på Social Media Days

Faglig påfyll

Ansatt fra Semway smiler og samtaler med en kollega under Social Media Days
Nå har vi lagt en hektisk og gøy måned bak oss, og da er det på tide å komme med en liten oppdatering fra en av våre favorittbegivenheter – Social Media Days 2025! I løpet av konferansen fikk vi både bekreftet at vi er på rett vei med mye av det vi allerede gjør, men vi fikk også flere nyttige perspektiver og konkrete tips til hvordan vi kan være enda mer relevante i en bransje som stadig er i endring. I denne artikkelen vil vi dele noen av de viktigste innsiktene vi fikk i løpet av dagen!
Tom-André Tomren Bilde

Tom-André Tomren
SoMe-spesialist


«Alle» er ikke en målgruppe

En av de viktigste poengene vi tok med oss kom fra Siv Hatlen Heimdal, som minnet oss på at «alle» aldri bør være en målgruppe når man jobber med content. Om du forsøker å nå alle, risikerer du å ikke nå noen, fordi budskapet blir for generisk og kjedelig. Det er viktig å spisse kommunikasjonen og tørre å gjøre tydelige valg i både budskap og tone of voice. Det kan føles skummelt å snevre inn, men når du tar målgruppen på alvor og virkelig forstår hvordan de konsumerer innhold – hvor de er, hva de lurer på og hvordan de ønsker å bli snakket til – da får du et budskap som faktisk både virker og engasjerer.

Ikke vær redd for å prøve og feile

Lars Helgerud minnet oss også på noe veldig viktig: du trenger ikke vente på den perfekte videoen eller det perfekte bildet for å publisere på sosiale kanaler. Det betyr ikke at man skal publisere bare for publiseringens skyld, tvert imot. Du må bare ha et bevisst forhold til prøving og feiling. Det er nettopp gjennom eksperimentering du bygger opp kanalen og utvikler bedre innhold. Etter hvert kan du skifte fokus fra kvantitet til kvalitet, og da vil du treffe målgruppen enda bedre.

Pia Wexel fra Høyre støttet opp om det samme poenget: Innholdet trenger ikke være glossy og perfekt for å fungere. Faktisk er det ofte det enkleste og mest relaterbare som gjør det best. Et eksempel er Erna Solberg som aktivt styrer sin egen konto, og legger ut engasjerende innhold på både Instagram og TikTok. Wexel fortalte at de også bruker memes aktivt på Høyres Instagram, og at det ikke nødvendigvis er det mest tidkrevende innholdet som skaper størst engasjement.

Skjermbilde av humoristiske og lettbeinte innlegg som Høyre og Erna Solberg har publisert på Instagram

De viktigste SoMe-trendene i år

Jonas Fagerberg trakk frem tre utviklingstrekk som blir særlig viktige å følge med på i året som kommer:

  1. Ansatte som ambassadører: Mennesker stoler mer på andre mennesker enn på merkevarer. Ansatte som fronter innhold gir høyere troverdighet og engasjement.
  2. Sosiale medier som søkemotor: TikTok og Instagram brukes i økende grad for å søke etter anbefalinger, steder og tips – spesielt blant unge. Innhold må derfor være søkbart og nyttig.
  3. Eksperimentering i subkulturer og nisjer: Merkevarer som tør å delta i relevante samtaler og trender i samfunnet, får lettere oppmerksomhet og tillit. Det handler om å skape innhold folk faktisk vil se.

For å jobbe godt med disse trendene bør man følge med på utviklingen, planlegge med et godt årshjul, og velge riktige kanaler for budskapet. Kreativ frihet er viktig – det bør være rom for å teste nye ting, justere underveis og lære av hva som fungerer.

Viktigheten av universell utforming

Har du noen gang tenkt over at innhold kan ekskludere, selv om det ikke er intensjonen? Ina Tsvetkova trakk frem viktigheten av å skrive klart og strukturert. Korte setninger og tydelige avsnitt gjør innholdet lettere å forstå, og bruk av punktlister, mellomrom og enkle ord fremmer klarhet. Visuell tydelighet er også viktig. Sørg for god fargekontrast og ikke baser viktig informasjon kun på farger. Husk også å legge inn alt-tekst og korte, relevante bildebeskrivelser, og bruk undertekster eller transkripter til video og lyd. Når du lenker, bør teksten si hva som skjer – «meld deg på her» er bedre enn «klikk her».

Hvordan utnytte et mediesirkus til egen fordel

Mange har kanskje fått med seg Katinka Sletten sin uenighet med influenceren Oscar Westerlin? Vi fikk en spennende og reflektert innsikt fra strategien hun brukte i forbindelse med denne situasjonen. Selv om de fleste ikke ønsker å havne i munnhuggeri i sosiale medier, pekte hun på hvordan konflikt – eller andre former for høy oppmerksomhet – kan brukes strategisk i innholdsproduksjon.

Modellen hennes kan overføres til følgende punkter:

  1. Skap oppmerksomhet Start med å løfte en sak, et standpunkt eller et perspektiv som får folk til å stoppe opp.
  2. Bruk oppmerksomheten til å løfte en agenda. Når du først har folks blikk, bruk det til å si noe viktig – noe som betyr noe for deg eller merkevaren din.
  3. Følg opp i egne kanaler Ikke la oppmerksomheten dø ut. Lag innhold som bygger videre på saken, og del det gjennom dine egne plattformer.
  4. Hva lærte du? Er det noe som fortsatt ikke er sagt? Refleksjon skaper dybde og viser at du tar eierskap til samtalen.
Kathinka Sletten holder foredrag på en scene foran publikum.
Foto: Social Media Days

Hva tar vi med oss videre?

Social Media Days 2025 ga oss noen nyttige påminnelser og flere konkrete ideer vi tar med oss inn i det daglige arbeidet. Det handler ikke om å gjøre alt nytt, men om å justere og forbedre der vi kan. Å spisse målgrupper, våge å teste underveis, følge med på utviklingen i bransjen – og ikke minst sikre at innholdet faktisk er tilgjengelig for alle – er områder vi vil fortsette å jobbe med. Summen av små grep kan gjøre stor forskjell over tid.

Etter to dager med masse faglig påfyll er vi klare for å sette ideene ut i livet. Er du nysgjerrig på hvordan? Ta kontakt med oss her!