Publisert

Gjør en trygg julehandel – se opp for falske nettbutikker

Faglig påfyll

Illustrasjonsbilve av personer mobil og data

Julen er rett rundt hjørnet, og rekordmange nordmenn handler julegavene på nett. Dersom man er litt uoppmerksom, er det lett å bli lurt av useriøse aktører. I verste fall risikerer du skadelig programvare på datamaskinen din, eller rett og slett at varene aldri dukker opp. 

Advarsel mot falske nettsider

Det er relativt enkelt å opprette en nettside som ser profesjonell ut. Nå advarer Virke mot falske nettsider, og sier at de antar at det finnes fire til fem ganger så mange falske nettbutikker som ekte. Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i Virke, sier at noen tar pengene dine uten å sende varene, andre samler inn kredittkortinformasjon som de selger videre, og noen gir deg virus på datamaskinen din.

Faresignalene du må være på utkikk etter

Om du er i tvil om en nettbutikk er ekte, finnes det noen forholdsregler som du kan følge. Dersom du ikke kjenner til nettbutikken fra før og er usikker på om den er seriøs, bør du alltid være kritisk og gjøre noen undersøkelser før du handler. Under har vi listet opp noen punkter som du bør være spesielt oppmerksom på.

Se på nettstedets URL

Mange av de useriøse sidene har adresser som ligner kjente merkenavn, men som enten mangler en bokstav eller har en bokstav eller to ekstra. Dette er et forsøk på å få det til å se nesten identisk ut som den siden du egentlig ønsker å besøke. Noen useriøse aktører legger også på .com i stedet for .no. Eksempler på nettadresser som bør vekke mistanke er eksempelvis gsport1.no og xxl.com.

Manglende kontaktinformasjon

Angrerettloven pålegger nettbutikker å opplyse om geografisk adresse, e-post og organisasjonsnummer. Dersom nettsiden mangler legitim postadresse og et telefonnummer, bør du være kritisk. Ofte finnes det et kontaktskjema på de falske nettbutikkene, mens den spesifikke kontaktinformasjonen mangler.

Tvilsomt språk

Dårlig språk, mange skrivefeil, eller automatisk oversatte tekster fra andre språk, er ofte et tegn på at nettbutikken er useriøs.

Sammenlikn priser

Dersom nettbutikken har sterkt rabatterte priser sammenlignet med andre nettbutikker som selger tilsvarende produkter, kan dette også være en indikator på en falsk nettbutikk. Hvis tilbudet føles for godt til å være sant, er det gjerne også ofte det. Bruk gjerne Prisjakt-appen for å sjekke gode tilbud hos reelle og seriøse aktører.

Sjekk anmeldelser

Det skal gjerne ikke mer enn et raskt søk på Google for å finne ut hvordan andre har erfart den aktuelle nettbutikken, eksempelvis i forumer eller blogger. Dette gir deg raskt et inntrykk om nettbutikken operer profesjonelt eller ikke.

Sikkerhetssertifikat (SSL)

Alle nettbutikker skal ha et såkalt SSL-sertifikat. Dersom dette er installert, sørger det for at dataene som sendes mellom datamaskinen og nettstedet er kryptert. Dette hindrer uvedkommende fra å få tak i informasjon som for eksempel persondata. Se etter hengelås-symbolet til venstre i URL-feltet i nettleseren din. Dersom det er en hengelås her, og URL-en starter med «https://» har nettsiden et sikkerhetssertifikat.

Merk dog at dette ikke sier noe om nettbutikken er ekte eller ikke.

Trygg e-handel-merket

Se også etter det norske Trygg e-handel merket. Dette merket viser at nettbutikken følger både Norge og EU sine regler når det gjelder kjøpers rettigheter og selgers plikter.

Hvis det først har gått galt…

Dersom du ikke har mottatt varene du bestilte, eller mottar falske merkevarer når du tror du har bestilt ekte, kan du ha rett til å få refundert pengene dine fra banken. Ta derfor kontakt med banken din, i tillegg til å klage til selger. Dersom du får avslag hos banken, kan du også klage saken inn for Finansklagenemda. Det er også mulig å søke råd og tips hos Forbruker Europa, dersom du er usikker på hvordan du skal gå frem overfor en utenlandsk nettbutikk.

Vi i Semway ønsker deg en god og trygg julehandel! Har du selv en bedrift med en nettside eller nettbutikk som har en eller flere av faresignalene nevnt ovenfor?  Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe deg med å forbedre nettstedet ditt.