Visste du at Google kommer med nye funksjoner for kontroll over egne data?

Faglige nyheter

Visste du at Google kommer med nye funksjoner for kontroll over egne data?

Google ruller nå ut nye funksjoner som vil gjøre det enklere for brukere å kontrollere egne data i tjenestene deres. Selv sier Google at de vet at det ikke finnes en standard som passer for alle når det kommer til personvern, og derfor utvikler de stadig nye funksjoner som ivaretar dette. I løpet av oktober og november vil funksjoner for inkognitomodus i Maps, automatisk sletting på YouTube, og kontrollering av søkehistorikk i Google Assistant bli tilgjengelig.

Google vet hvor du er til enhver tid og hva du liker å se på YouTube

De fleste vet og har fått med seg at Google samler inn og lagrer store mengder data på brukerne sine, og gjerne fra mange år tilbake i tid. Selv om mengden av data som samles inn avhenger av hvor mange Google-tjenester du bruker, er det vanskelig å se for seg akkurat hvor mye data det er snakk om. Du har kanskje lagt merke til at du har fått opp annonser på telefonen din for en bestemt nettbutikk etter et besøk i den fysiske butikken? Eller at du automatisk har fått forslag for buss og reiserute i Maps, basert på hendelser du har i kalenderen?

Typisk vet Google hvem du er og hva du interesserer deg for, hvor du befinner deg, hva du søker etter, hva du ser på, annonser du klikker på, hvem du møter og kommuniserer med gjennom kalenderen, samt nettsider du har besøkt. I Google-kontoen din kan du laste ned dataene dine og se akkurat hvor mye data som er lagret. Det er interessant å se, og kanskje du blir overrasket over hvor mye informasjon Google har om deg?

Inkognitomodus for Google Maps

Siden lanseringen av inkognitomodus for Chrome i 2008, har dette vært en av Googles mest populære personvernskontroller. Dette har tidligere blitt en funksjon i YouTube, som nå også rulles ut i Google Maps. Frem til nå har brukerne vært i stand til å bruke kartet uten å være pålogget en konto, noe som blir en type av inkognitomodus. Nå kan brukerne i stedet for å logge seg ut og inn av kontoen sin, forbli pålogget og enkelt aktivere inkognitomodus i stedet.

Når inkognitomodus er aktivert i Google Maps, vil ikke aktiviteten som brukeren gjør fra enheten bli lagret i Google-kontoen. Det betyr at søk etter steder i kartet ikke blir lagret i stedshistorikken og blir heller ikke brukt til personalisering.

Slik aktiverer du inkognitomodus i Google Maps

Inkognitomodus aktiveres enkelt i Google Maps-appen ved å klikke på eget profilbilde øverst i høyre hjørne, for så å slå på inkognitomodus som kommer opp som et valg i menyen. Når dette er aktivert kommer det opp en beskjed om at inkognitomodus er aktivert og profilbildet blir gjort om til ikonet for inkognitomodus. Dette kan når som helst skrus av og på ettersom hva man ønsker at Google-kontoen skal plukke opp, og når man ønsker å få skreddersydde anbefalinger og personlig informasjon.

Les også blogginnlegget om hvordan Apple Maps utfordrer Google Maps

Utvidelse av automatisk sletting av logg i YouTube

Tidligere har sletting av YouTube-loggen krevd at man selv går inn og gjør dette manuelt. Nå har Google kommet med funksjonen som lar deg velge automatisk sletting av historien din. Her er det mulig å velge mellom tidsperiodene 3 og 18 måneder, eller å fortsette å beholde dataene til du selv går inn og sletter det manuelt.

For å aktivere automatisk sletting av YouTube-loggen , går du du inn i Google-kontoen din og velger «data og personlig tilpasning» fra menyen. Her klikker du på «administrer aktivitetslagring» og blar ned til valget for YouTube-logg, der du klikker på «administrer aktivitet» og velger «velg å slette automatisk». Velg så den tidsperioden du ønsker for automatisk sletting.

Automatisk sletting av YouTube historie Automatisk sletting av YouTube historie

Bruk stemmekommando til å kontrollere personvern i Google Assistant

Google ruller i tillegg ut muligheten til å slette søkeaktivitet som har blitt gjort med talesøk i Google Assistant. For å gjøre dette bruker du en stemmekommando ved å si noe som «Hei Google, slett det siste jeg sa til deg» eller «Hei Google, slett alt jeg sa til deg forrige uke». Dette er en mulighet som ikke må slås på eller av, men som vil bli automatisk aktivert når man bruker stemmekommandoen. I tillegg til dette kan du også spørre Google Assistenten et spørsmål som «Hei Google, hvordan bevarer du dataene mine?» Assistenten vil deretter dele denne informasjon.

Funksjonen som lar deg slette søkehistorikken ved hjelp av stemmekommando gjelder for øvrig kun for én ukes data om gangen. Er det et ønske å slette mer enn det, må dette fortsatt gjøres manuelt. Hvis du spør Google om å slette data for eksempelvis en måned, vil den vise deg siden i kontoen din hvor du kan gjøre nettopp dette. Funksjonen er kun tilgjengelig på engelsk i første omgang, men skal bli tilgjengelig på den norske assistenten i løpet av november.

Les også blogginnlegget som gir deg noen tips for klargjøring av nettsiden for talesøk.

Hvorfor er disse funksjonene bra for brukerne?

Disse nye funksjonene for å lettere bevare personvern og sikkerhet i Googles verktøy er med på å skape en tillit hos Google sine brukere. Personvern, eller mangelen på dette, har vært svært omtalt og utviklet seg til å bli en viktig sak. Som et resultat av dette er det flere og flere tjenester som legger til funksjoner som bedre bevarer brukernes personvern og gjør det enklere å kontrollere det.

Dersom du ønsker å finne ut mer om hvordan vi i Semway jobber med Google sine verktøy, ønsker vi deg velkommen til å ta kontakt med oss eller lese mer om hva vi gjør. Vi følger med i utviklingen og tilpasser hvordan vi jobber med de ulike verktøyene deretter.