Vi skal innom:
- Hva er videomarkedsføring?
- Hvor deler man video?
- Hvordan gjøre videomarkedsføring i praksis
- Hvorfor har egentlig markedsføring med video så god effekt?
Hva er videomarkedsføring?
Visste du at videomarkedsføring har eksistert helt siden 1940-tallet? Da ble den første tv-reklamen sendt på amerikansk fjernsyn, og siden da har denne «levende visuelle» formen for markedsføring bare utviklet seg mer og mer.
Da smarttelefonen kom endret måten vi tar til oss informasjon på, og hvordan vi forholder oss til video fundamentalt. Vi har kommet langt fra den tiden der videomarkedsføring var forbeholdt de største bedriftene med store budsjett.
I dag kan hvilken som helst bedrift skape eget videoinnhold, kun med tilgang til en smarttelefonen og en innholdsstrategi.
Du trenger altså ikke være regissør eller kjøpe inn svindyrt utstyr for å komme i gang!
Videomarkedsføring kommer i dag i forskjellige former. Du kan produsere organisk videoinnhold, eller bruke det i annonsene dine i sosiale medier. Det stilles andre krav til innhold på sosiale plattformer enn i tradisjonell TV-reklame eller annet materiell beregnet på lineær-TV. Med videoannonser på plattformer som YouTube, betaler du for eksempel kun hver gang noen velger å se hele annonsen, eller de første 30 sekundene. Dette er mer effektivt, både for kostnad og målretting, enn reklame i tradisjonelle medier.
Les om hvordan vi i Semway jobber med videoannonsering her.
Fire mål videomarkedsføring kan hjelpe deg med å nå
Fra en artikkel på Invideo.oi beskriver de videomarkedsføring ved å dele det opp i fire virksomhetsmålsetninger:
- Nå ut til et nytt publikum. Når man produserer videoinnhold til sosiale medier, vil man også bli belønnet av algoritmen. Sosiale medier er laget slik at det serverer brukerne sine det de vil se, og siden video engasjerer mottakerne bedre enn noe annet innhold, vil bedrifter som benytter seg av dette øke sjansen for å nå ut til et helt nytt publikum.
- Interagere med ditt publikum. Ved å bruke film og video i markedsføring er det lettere å engasjere mennesker. En av grunnene til dette er at det tilegner mer interaktive elementer, og kommuniserer budskapet på en måte som kan vekke følelser, interesse og begeistre, noe som er mer utfordrende å gjøre med stillbilder og tekst.I en feed som stadig preges mer og mer av reklame og «støy» fra både markedsaktører, familie og venner er det vanskelig å bli lagt merke til. Siden video i større grad har en stopp-effekt er det lettere å fange oppmerksomheten til brukeren som raskt scroller eller trykker seg gjennom feed og stories.
- Konvertering. 64% er mer sannsynlig å kjøpe et produkt på nett etter å ha sett en video om det. (Forbes, 2017). Det er altså et utmerket verktøy til å fange opp publikum ved å skape interesse og synlighet. På Facebook og Instagram kan man eksempelvis definere hvilke videoer eller hvor lenge noen har sett en film og bruke det videre til markedsføring og remarketing. Med iOS14 og stadig flere begrensinger i bruk av cookies kan du altså med video strategisk legge opp annonseløp som følger opp de som har vist interesse i annonseløpet ditt. Man kan trygt si at video bidrar til å øke sjansen for konvertering.
- Lære opp publikum. Siden bruk av video i markedsføringen er bevist å engasjere og interagere bedre med publikum, vil det også være lettere å formidle informasjon. Mottakerne er mer oppmerksomme, og du kan bruke video til å lære dem opp om fagområdene dere jobber i, og om bedriften. Dette vil gi dere mer pålitelighet og tillit hos mottakerne – og tale til at dere kan det dere driver med. I sosiale medier er det viktig å fremstå som ekte og nettopp her er video et svært effektivt middel. Det kan lages på farten, på kontoret eller av nye produkter, og det må ikke nødvendigvis være polert og stylet for å ta brukeren med inn i bedriften eller presentere nyheter, produkter eller annet relevant innhold.
Hvor deler man video?
Vi velger som regel distribusjonsplattformene basert på målgruppen til bedriften når kanalmiksen til kundene våre skal lages. Derfor er det ikke alle de ulike videodelingstjenestene som er like relevante eller aktuelle for alle bedrifter – men det er nok lurt å benytte seg av langt flere enn du kanskje tror!
Det er de færreste sosiale mediene som i dag ikke tilbyr video som innhold. De aller fleste har muligheten for deling av dette, og når en bedrift skal velge sin kanalmiks, bør de også bruke kanalene til video, så vel som bilder og tekstinnhold.
Tiktok og Snapchat har lenge vært kanaler som den yngre delen av befolkningen bruker, men flere eldre strømmer stadig til, og Snapchat spesielt har satset mer på å gjøre plattformen businessvennlig. Facebook og Instagram har hatt økt fokus på video, spesielt de siste årene da Tiktok ble mer og mer populært. Reels, som er Instagrams svar på Tiktoks kortfilmer, blir prioritert i algoritmen og blir mer og mer populært. Men den kanalen som har dominert videodeling i en hel årrekke er selvfølgelig YouTube.
YouTube er svært viktig å posisjonere seg i
Vi var innom hvor mange timer video som blir sett på YouTube hver dag. YouTube er den nest største søkemotoren og ansees som en svært viktig kanal for bedrifter å posisjonere seg i, spesielt nå de senere årene. Ved å produsere organisk videoinnhold for YouTube vil man kunne dele det videre på for eksempel Facebook og nettsiden, noe som Google og SERP er veldig glade i. Dermed vil man rangere bedre i søkemotorene, og igjen generere mer trafikk. Det er likevel lettere sagt enn gjort, og hvis man sitter med lite erfaring når det gjelder videoproduksjon, kan det være vanskelig å vite hvor man skal starte.
Hvordan gjøre videomarkedsføring?
Som med alle andre markedsføringsprosesser er det lurt å starte med å legge en god plan til grunn. Målgruppe først, deretter kreativitet – Hvem skal man nå ut til, og med hvilket budskap, og hva er målet med budskapet? Hvis det hjelper kan man lage seg personas, som man kan basere innholdet på. Men noe man må ha, er en innholdsstrategi.
En innholdsstrategi er en overordnet plan for hvilken type innhold bedriften skal ha i de ulike kanalene. Innholdsstrategien tar for seg hva slags innhold som skal lages, for hvem det lages og målet med å lage det. Såkalte vlogs kan eksempelvis lages annen hver uke som premium content for å begeistre eksisterende kunder og gi et bedre innblikk i bedriften.
Når man skal legge en innholdsstrategi er det viktig å få med hvilken effekt innholdet skal ha, og hvordan det bidrar til å støtte opp under det overordnede bedriftsmålet.
Som verdens nest største søkemotor, er YouTube en plattform der din bedrift kan produsere alt fra innhold som kan rettes direkte mot en kjøper som er kjøpsklar, til innhold som kun skal brukes til merkevarebygging og underholdning, eller gi informasjon til den som søker løsning på et problem. Innholdet bidrar også til å trygge mottakeren på at deres kunnskap og produkter/tjenester er det de bør kjøpe. Dette gjelder både B2B-bedrifter og B2C.
YouTube-kanalen til bedriften din kan ha ulike kategorier, og videoene i kategoriene kan ha ulike formål. Et eksempel på dette, kan være en byggevarehandel som selger alt en trenger til bygg, snekring og oppussing. På deres YouTube-kanal kan de publisere «gjør det selv»-videoer, der de viser alt fra hvordan man setter opp gipsvegg selv, til hvordan man snekrer en terrasse. Her kan de så benytte og vise frem de produktene de selger, og kan så legge ved en handleliste som blir enkelt tilgjengelige for brukerne.
En slik enkel, lavterskel produksjon kan gjennomføres på noen timer, og gir veldig gode resultater til bedriften. Både til engasjement, synlighet og merkevarekjennskap.
Hvorfor har egentlig videomarkedsføring så god effekt?
Vi har nå vært innom noen av de mange grunnene til å bruke video i markedsføringen. Den største fordelen er helt klart synligheten det gir og muligheten til å bruke det videre i annonseløpet sitt. Slik kan man legge opp et annonseløp som både oppfattes ryddig og som tar publikummet gjennom kundereisen på en smidig måte fra synlighet til konvertering.
Lykke til med innspillingen! Og trenger du hjelp til å komme i gang med video – ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne.