De visuelle valgene du tar for din bedrift er viktigere enn noen gang, og bilder har blitt et av dine viktigste markedsføringsverktøy. Jeg har jobbet som fotograf i 10 år og ser nå som prosjektleder at de fleste bedrifter har ekstremt mye å hente på sin bildebruk i forhold til merkevarebygging.

Det anslås at hele 10% av alle bilder som noen sinne er tatt, ble tatt i løpet av de siste tolv månedene. Bildebaserte mobilapplikasjoner har hatt en voldsom vekst, noe Facebook og Instagram er en stor del av. Mennesker er svært visuelle skapninger og det er ikke tvil – vi elsker bilder!

Oppnå Top of Mind gjennom bilder

Bilder er universelle og den mest effektive måten å kommunisere på. Mennesker prosesserer bilder 60 000 ganger raskere enn tekst, noe som betyr at vi kan benytte bilder til å kommunisere mest mulig, til minst mulig tid. Både positive og negative bilder lagres i hukommelsen når forbrukeren kommer over et produkt eller en merkevare. Om du ønsker å havne som «Top-of-Mind» hos forbrukeren bør det visuelle benyttes strategisk.

4 tips for økt konverteringsrate

Stadig kjemper vi for oppmerksomhet i det digitale samfunnet. Ved riktig bruk av bilder kan du skille deg ut og øke konverteringsraten. Det er ingen tvil om at bilder og gjenkjennelse påvirker konverteringsraten positivt.

 1. Artikler med bilder får 94% flere visninger enn artikler bestående av kun tekst.
 2. E-handel: 67% av brukere sier at produktbilder er det viktigste elementet når de skal kjøpe noe online.
 3. Engasjementsraten på Facebook er 37% høyere ved bruk av bilder.
 4. Bilder er delbare og delinger er den beste formen for gratis og troverdig markedsføring.

La design og bilder komplementere hverandre

semway_design
 

I dag forventer vi ikke bare informasjon fra en nettside, men også en helhetlig positiv brukeropplevelse. Designet bør ha mulighet til å inspireres av bildene, ikke begrenses. Hvis man har mange gode bilder vil ikke designet begrenses ut ifra dårlig bildekvalitet eller en liten bildebank.

Bygg merkevaren med nettsider og bilder som komplementerer hverandre og står i stil med selskapets uttrykk og profil. Det er en fryd å besøke nettsider som både er lette å navigere på, OG ser bra ut!

Hva slags bilder trenger jeg egentlig?

Ansattbilder: People build connections. Kvalitetsbilder av ansatte kommuniserer troverdighet og kompetanse for bedriften. Ønsker du å ta bildene selv, anbefaler jeg at du prøver å spille med lekende uttrykk. Her snakker vi «selfies». Benytt gjerne bilder fra Instagram og Facebook av deg og hunden, eller bruk anledningen til å skryte med et bilde fra din siste topptur. Dersom du ønsker et gjennomgående uttrykk og en profesjonell følelse, anbefaler jeg at du overlater jobben til en dyktig portrettfotograf. Portrettfotografen vil presentere staben på den mest tiltalende måten.

Til nettsiden: Benytt høykvalitetsbilder av lokalet, produkter og stemningsbilder som treffer din målgruppe. Bygg også opp en oppdatert bildebank med et godt sortiment av høyoppløselige bilder.

Bannerannonsering: Bruk både produkt- og stemningsbilder i høyde- og breddeformater, nærbilder og miljøbilder.

Sosiale medier: Bilder til kampanjer, nyheter, profilbilder, forsidebilder og bilder til ulike innlegg.

Hvordan får jeg tak i gode bilder?

Ta de selv!
Du kommer langt med et mobilkamera og litt kreativitet. Ta bildene selv. Hjemmesnekrede bilder kan egne seg til nyhetssaker, innlegg på sosiale plattformer, samt ansattbilder når en ønsker et amatøruttrykk. Utover dette anbefaler jeg at du veier tidsbruk og sluttresultat opp mot kostnadene ved å ansette en profesjonell fotograf til å ta disse bildene.
semway_mobil

Ved å være OBS på bakgrunn og lys kan man enkelt få til et bedre bilde på null komma niks. Bildet til høyre: Ved å plassere Sofie ved et vindu, får hun et penere lys i ansiktet og en mer ryddig bakgrunn. Begge bildene er tatt med mobil, og er kun redigert med appen VSCO Cam.

Tips for å ta gode bilder selv

 1. Bruk naturlig dagslys, ikke blitz. Still mennesker eller objekter i vinduslys eller ute.
 2. Lek med vinkler. Prøv å stå på en stol eller legg deg på bakken på en spennende vridning. Ta bilder på både på langt og nært avstand.
 3. Rydd bakgrunnen. Vær OBS på hva som er bak objektet. Finn en rolig bakgrunn slik fri for forstyrrelser.
 4. Adobe Photoshop er fortsatt kongen når det gjelder bilderedigering fra et speilreflekskamera, men tar du bilder med mobil er det mange apper for enkel, rask og morsom redigering på mobil. Sjekk ut VSCO Cam, Picsart eller Snapseed.

Profesjonell fotograf

Foto: Jacqueline DuBois // Semway

En merkevare styrker sin posisjon i forbrukernes øyne med profesjonelle bilder. Bildene benyttes til å informere forbrukerne om produktet eller tjenesten, samt lede de mot en potensiell beslutning. Jeg anbefaler at nettsidens hovedbilder og produktbilder blir tatt av en erfaren fotograf. Fotografen vil kunne gi deg veiledning rundt bildestil og sørge for at bildene fremhever bedriftens gjennomgående profil.

Den viktigste delen ved investeringen av en profesjonell fotograf er å skape et unikt uttrykk for ditt firma.

Tips for å finne en profesjonell fotograf

 • Bruk ditt nettverk. Legg ut et status på Facebook for eksempel som forklarer at du er ut etter en fotograf. De fleste fotografene opererer via «word of mouth» markedsføring.
 • Snakk med et byrå som leverer markedsføring eller design tjenester.
 • Norges Fotografforbund – Tverrfaglig organisasjon for profesjonelle fotografer
 • Norske Reklamefotografer – Fagorganisasjon for kommersielle fotografer

Stock fotografi

 
semway_stock
Foto: pexels.com

Stock-bilder kan være et godt alternativ i situasjoner når du kan hverken ta bildene selv eller ansette en fotograf. Pass på at bruken ikke overdrives. Stock-bilder kan fort virke «klisjé» og lite personlig, derfor er det lurt å finne riktige bilder som er unike og står i stil med din bedrift. Stock bilder fungerer best når det kombineres med originale bilder.

Gratis stock foto nettsider

Betalt stock foto nettsider

Er du klar?

Nå har du kanskje fått inspirasjonen og påskuddet til å ta nye bilder? Nøl ikke med å ta kontakt med oss dersom du lurer på noe, vi kan også hjelpe deg å ta bildene.

Meld deg opp til vår blogg

Så sender vi deg oppdateringer hver gang vi legger ut nye innlegg.